23/04/2020

Sant Jordi: Llibres per passar el confinament

Arriba una dels dies més esperats de tot l’any: el dia de la rosa i el llibre. Enguany ens ha tocat viure la diada de Sant Jordi d’una manera estranyament excepcional. Sense poder sortir de casa, sense poder anar a passejar pels carrers, sense poder tafanejar les paradetes de les llibreries i sense poder regalar roses i llibres a les persones que més estimem.

Tanmateix, des del CNJC us animem a fer possible aquest dia en la mesura en què ens sigui possible. Per aquest motiu us proposem dues premisses i una sèrie de llibres que de ben segur, us serviran per gaudir i aprendre moltes coses.

En primer lloc, desmuntem les tradicions masclistes! Les noies també llegim i als nois ens agraden les roses! No perpetuïs el masclisme! En segon lloc, volem transmetre la nostra solidaritat amb el petit comerç, i en especial les llibreries petites i de barri que aquest any s’han quedat sense el dia més preuat i es troben en una situació econòmica delicada. Per aquest motiu, us demanem que no compreu els vostres llibres de Sant Jordi per Amazon o altres empreses multinacionals que es dediquen al transport a domicili de mercaderies, ja que aquestes posen en risc les seves treballadores per transportar productes no essencials, i a més, fan la competència al petit comerç. Us animem a comprar els vostres llibres d’una manera responsable i solidària amb el comerç de proximitat. Podeu fer-ho a partir d’iniciatives com la de Llibreries Obertes.

Recomanacions del CNJC per Sant Jordi:

  • Rebels amb causa: Manifest juvenil contra el poder adult
Albert Martín, Mireia Foradada, Maria Rodó i Jordi E. Castany
Ed: Tigre de Paper

Aquest manifest pretén contribuir a la reflexió col·lectiva entre joves, i envers la situació del jovent dins la societat. Idees, arguments i vivències que es converteixen en presa de consciència, en munició per a fer preguntes irreverents als poderosos i per replantejar i organitzar una resposta.

  • Això ho canvia tot: El capitalisme vs el clima
Naomi Kleim
Ed: Grup 62

Es tracta del quart llibre de la periodista canadenca Naomi Klein, publicat l’any 2014. En aquest assaig, Klein sosté que la crisi de l’emergència climàtica no pot ser abordada en l’era actual del fonamentalisme de mercat propi del neoliberalisme, que fomenta el consum del malbaratament i que s’ha traduït en mega-fusions i acords comercials hostils envers el medi ambient.

  • La vida en el centro: Voces y relatos ecofeministas
Yayo Herrero, Marta Pascual i Maria González. Il·lustracions d’Emma Gascó.
Ed. Libros en Acción

La paraula “futur” és cada vegada més curta per a moltes de les espècies que habiten la Terra, també la nostra. Per aquest motiu, és necessari situar al centre tot allò que realment importa. Tenim la urgència de col·locar la vida al centre. No només unes poques, sinó totes les vides en condicions d’igualtat i dignitat.

  • El diari vermell de la Carlota
Gemma Lienas
Ed. Empúries

El diari vermell de la Carlota és ja un dels clàssics de la literatura juvenil. El recuperem però amb el focus en els drets sexuals i reproductius. Només és per a tu si penses que la sexualitat és una activitat natural de les persones, molt lúdica, que permet una gran comunicació i complicitat i que, en ella mateixa, no té a veure amb actes dolents ni bons. No és ben bé una novel·la ni tampoc un diari. És un llibre amb uns capítols novel·lats, en els quals la Carlota estableix una relació sentimental i sexual amb en Flanagan (el famós detectiu), i amb uns altres capítols en què, amb l’excusa d’un diari, la Carlota va exposant tot el que aprèn sobre la sexualitat i, de retruc, sobre els sentiments. 

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.