02/11/2021

Seguim sent essencials!

Les entitats educatives agrupades en el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i que representen desenes d’agrupaments escoltes, caus, esplais i entitats juvenils de diferent nivell dedicades a l’associacionisme educatiu, presentem les 12 demandes essencials per mantenir viva la nostra activitat i que afecta milers d’infants i joves arreu de Catalunya.

El dodecàleg que presentem, busca el compromís de l’administració per consolidar i enfortir la nostra tasca, així com el nostre reconeixement en el si de l’activitat educativa i associativa i la protecció d’aquesta. A través d’aquest document, es vol interpel·lar directament a les administracions competents, entre les quals hi ha el Govern i el Parlament de Catalunya, perquè escoltin la veu d’un gruix associatiu molt important al país i incorporin els requeriments a la seva acció política, ja que la implementació d’aquestes demandes en pot canviar substancialment el nostre futur.

Aquest crit d’alerta arriba en l’inici d’un curs on s’ha evidenciat encara més la necessitat d’actuar políticament sobre el sector al qual pertanyem. Tanmateix, si bé la pandèmia ha tingut una forta afectació sobre l’activitat de l’associacionisme i el lleure educatiu, amb la restricció de la seva activitat més enllà de les mesures generals de confinament i la limitació en les trobades socials, des de les entitats sabem que aquestes mesures ja eren necessàries abans de la pandèmia. 

De la mà del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, que hem sigut l’agent vehiculador per a l’elaboració de les demandes a partir de les necessitats de les entitats educatives, s’ha fet pública la campanya #12Essencials i que en els darrers dies ha precedit el llançament del document de mesures. Com a part d’aquesta campanya, d’altra banda, també es va organitzar la presentació pública de l’estudi Actituds essencials de caps i monitores durant la covid-19. Un estudi del lleure educactiu de base comunitària durant la pandèmia. L’acte de presentació va ser a la seu del CNJC a càrrec del seu autor i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona, Miquel Àngel Essomba.

Pel que fa a les mesures, aquestes s’agrupen en quatre blocs diferenciats segons el seu l’enfocament: El primer inclou aquelles destinades a garantir els drets d’infants i adolescents en la seva etapa a les entitats educatives i afavorir a ser concebuts com a titulars de drets. El segon bloc busca enfortir el reconeixement social de monitors i caps en la seva implicació voluntària per la qual tenen un paper en l'educació d’infants i joves. El tercer agrupa mesures per millorar les condicions en les quals es desenvolupa l’activitat. Per últim, el quart bloc llança una mirada al futur i planteja mesures per enfortir l’associacionisme educatiu al país.

EEn definitiva, des de l’associacionisme educatiu català busquem, una vegada més, posar en valor la nostra tasca essencial i que darrerament s’ha vist tant invisibilitzada i sovint està sent ignorada per les administracions, encara més amb la pandèmia. Les nostres demandes són les d’un sector que treballa cada dia amb milers d’infants i joves i que té un paper fonamental i molt destacat en l'educació i, per tant, ha de ser reconegut i recolzat.

Llegiu les demandes aquí:

SEGUIM SENT ESSENCIALS

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.