27/04/2018

Tancada contra el racisme i pels drets dels migrants i refugiades

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya repliquem el comunicat que ha emès el grup de persones que han organitzat la tancada contra el racisme i pels drets dels migrants i refugiades, i fem nostres les demandes que s’hi exposen.

1- PAPERS SENSE CONTRACTE
2. NO A LA LLEI D'ESTRANGERIA
3. EMPADRONAMENT SENSE DOMICILI
4. NACIONALITAT SENSE EXAMEN
5. SANITAT PER A TOTES LES MIGRANTS I REFUGIADES
6. DRETS PER A TOTES LES MIGRANTS I REFUGIADES
7. DESPENALITZACIÓ DE LA VENDA AMBULANT
8. TANCAMENT DELS CIE
9. NO A LES FRONTERES
10. MESURES ESPECÍFIQUES PER A L'ABORDATGE DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA A DONES MIGRADES

Per què ens tanquem?

Exigim la derogació de la llei d'estrangeria, una llei que creua la vida de les persones immigrades, obligant-les a passar tres anys de clandestinitat. Per a la tramitació i renovació dels papers exigeixen un contracte d'un any i 40 hores setmanals, però la precarietat és una barrera gegant. És per això que les persones immigrades porten més de deu anys lluitant pels papers sense contracte.

Exigim una acollida real amb tots els drets, perquè les persones sol·licitants d'asil i refugiades pateixen un pla que no és d'acollida, sinó de maltracte.

El racisme institucional es fa palès quan no s'atorguen les cites prèvies per a qualsevol dels tràmits d'estrangeria, fet que dificulta qualsevol gestió i pot tenir conseqüències molt dures.

Exigim la Nacionalitat sense examen ja que, després de complir els deu anys de residència s'imposen exàmens impossibles d'aprovar. Quan arriben immigrants a l'estat espanyol només es busca mà d'obra barata i braços per treballar, tant és així que cap administració té programes d'alfabetització i estudis per a les persones immigrades els dissabtes i diumenges. Segons dades oficials, al 2016 es van presentar un total de 112.183 sol·licituds i l'any passat 70.000. De totes aquestes demandes, cap ha rebut resposta.

Empadronament sense restriccions i garantit. L'empadronament és fonamental per a tots els tràmits, com la renovació dels permisos de residència o  l'atenció sanitària. Malgrat que totes les persones tenen dret a ser empadronades, les administracions no informen d'aquest dret i es neguen a empadronar les persones migrants.

Volem recordar que el Reial Decret Llei 16/2012, elaborat per govern del PP, va modificar el nostre sistema sanitari públic, el qual va passar de ser un sistema de salut universal a un sistema que deixava fora de cobertura les persones en situació administrativa irregular.

Els tràmits per a la Reagrupació Familiar dels ajuntaments ens exigeixen unes condicions de superfície i habitabilitat dels habitatges que posen en perill el dret de les mares i pares a reagrupar els seus fills. Les mares migrants, com tantes mares pobres, viuen amb la por que la DGAIA acabi emportant-se els fills per tutelar-los.

Exigim mesures específiques per a la prevenció i intervenció en violència masclista cap a les dones migrants i refugiades amb una perspectiva antiracista. Les dones migrades ens volem lliures i vives, denunciem un sistema heteropatriarcal, racista i capitalista que ens maltracta, agredeix, paralitza, assassina de múltiples formes. Les violències que afrontem no es limiten a l'àmbit afectiu, estan travessades pel racisme institucional i social que vivim quotidianament.

Exigim el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers. L'anomenada "lluita contra la immigració il·legal", un dels temes recurrents de la Unió Europea, té en la construcció dels CIE un dels seus principals eixos. Per a la UE, la gestió de fluxos migratoris passa per la generalització de la reclusió i allunyament dels migrants del seu territori. La reclusió d'immigrants està a prop d'esdevenir un «sistema», en element bàsic de l'harmonització europea per a les migracions.

Denunciem la vulneració de drets que es produeix en les fronteres, la deshumanització amb què es tracta les persones migrants. Les fronteres ja no són una línia que divideix territoris, sinó una zona de control on es violen sistemàticament els drets de les persones amb total impunitat. Són espais de "no drets" que s'han convertit en un gran negoci per a les indústries de la guerra a través de les tanques, les tecnologies de vigilància, les armes... i on les i els migrants són desposseïts de la seva condició de persones i convertides en mercaderia.

Per això, perquè hem comprovat que només la mobilització social canvia aquesta injustícia, perquè recordem les tancades de les esglésies en les quals van guanyar els papers el 2001 i el 2005... ens hem tornat a tancar.

Volem mostrar a tota la societat la nostra situació, dir-li clarament que si no lluitem totes i tots serem explotades i discriminades. Reclamem la solidaritat perquè és allà on resideix la nostra força, la de totes les desposseïdes i les que no tenim més riquesa que la nostra força de treball.

LA NOSTRA LLUITA ÉS LA DE TOTES I TOTS!

Les persones que formen part de la tancada han convocat una mobilització el proper dissabte 28 d’abril:

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.