07/10/2019

Torna #BecàriesPrecàries: un impuls per revertir la situació

La campanya estiuenca #BecàriesPrecàries torna a la càrrega aquest més d’octubre amb l’objectiu de denunciar les males praxis en l’àmbit de les pràctiques laborals i formatives i fer visible la situació de vulnerabilitat i precarització que moltes persones joves pateixen.

Segons els primers resultats obtinguts a partir de la Bústia de les Becàries Precàries, bona part de les persones que han respost accedeixen a les pràctiques a través de la universitat, mitjançant un conveni de pràctiques, en molts casos, curriculars, i per tant, pagant el cost dels crèdits universitaris com una assignatura més. La majoria ho compaginen amb estudis i altres feines, i a més, bona part realitzen més d’un període de pràctiques.

En els primers resultats, també s’evidencia una manca de compromís per part dels centres de formació per garantir els requisits mínims que exigeixen els convenis de pràctiques i unes condicions dignes: mínima remuneració, pràctiques adients als estudis, seguiment i tutorització de qualitat de les pràctiques, possibilitat de conciliació... D’altra banda, una de les principals denúncies més comunes que hem rebut és la falta d’un projecte educatiu darrere les beques. La majoria de les joves que han participat assegura haver dut a terme principalment tasques estructurals i administratives durant les pràctiques que poc tenen a veure amb els seus estudis.  En definitiva, veiem com moltes empreses fan un ús fraudulent dels convenis i contractes de pràctiques per tal d’evitar noves contractacions laborals i així abaratir els costos.

La finalitat de les pràctiques és i hauria de ser una activitat formativa que servís de trampolí cap al mercat laboral. Tot i així, veiem que la situació no és aquesta. Per aquest motiu, us demanem un últim esforç i que respongueu el formulari i el feu arribar al màxim de gent possible. L’objectiu del CNJC és nodrir-nos de diferents perspectives i situacions per tal d’encarar un procés d’incidència política per tal de revertir aquesta problemàtica.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.