12/05/2011

Treball en comú d'entitats del Marroc i de l'Estat espanyol

En el marc de les xarxes de la Fundació Anna Lindh, de la quan el CNJC és membre.
Les xarxes espanyola i marroquina de la Fundació Anna Lindh (FAL) han posat les bases d’un programa de treball comú per promoure el diàleg intercultural. El debat sobre aquest programa de treball va tenir lloc al seminari "Construir ponts de diàleg sobre l'Estret", celebrat a Tànger entre el 15 al 17 d’abril, al qual van assistir uns vuitanta representants d’organitzacions de la societat civil d'ambdós estats, entre les quals el CNJC.

Es tracta de la primera ocasió en la qual dues xarxes de la Fundació pertanyents al Nord i Sud de la Mediterrània manifesten la seva voluntat de treballar coordinadament en la definició d'una estratègia i programa d'acció en matèria de diàleg intercultural.

Durant la trobada es va començar a definir el programa de treball conjunt, que s’estructurarà en els quatre àmbits d’acció de la FAL: cultura i creativitat; educació i aprenentatge intercultural; regionalització, ciutadania i espai públic, i immigració, mitjans de comunicació i opinió pública.

Entre les propostes que es van acordar, destaquen la creació d'una zona de lliure canvi cultural, que acabi finalment amb els problemes a la mobilitat Sud-Nord que pateixen els operadors culturals, la lluita contra els estereotips de gran part de la població espanyola cap al món àrab i musulmà, especialment el Marroc, a través del treball coordinat amb les escoles de primària i secundària, el foment de la cooperació i concertació entre les organitzacions de totes dues xarxes i l'administració local i regional, especialment en el moment de descentralització política que viu actualment Marroc; i l'organització d'un cicle de reunions i debats entre organitzacions de les dues xarxes i responsables de mitjans de comunicació susceptibles de crear opinió i lluitar contra els estereotips.

En el seminari es van donar a conèixer també els debats sobre la nova estratègia de la FAL per al període 2012-2014, que tindrà en compte els moviments democratitzadors que sacsegen en l'actualitat el sud de la Mediterrània. La FAL pretén revitalitzar la cooperació Euromediterrània i donar resposta a les demandes de la societat civil euromediterrània amb iniciatives recents com "Creure en el diàleg, actuar per a la ciutadania".

La trobada també va servir per donar a conèixer algunes bones pràctiques desenvolupades per organitzacions de totes dues xarxes, com el projecte d'Aula Universitària de l'Estret que comparteixen les universitats de Cadis i Tànger, la xarxa Cornisa de coordinació de la cooperació al desenvolupament entre Catalunya i el Marroc o els treballs de promoció de la música marroquina a Espanya de l'associació cultural La Fábrica de Ideas.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.