Actualitat

12/05/2011

Treball en com煤 d'entitats del Marroc i de l'Estat espanyol

En el marc de les xarxes de la Fundaci贸 Anna Lindh, de la quan el CNJC 茅s membre.
Les xarxes espanyola i marroquina de la Fundaci贸 Anna Lindh (FAL) han posat les bases d鈥檜n programa de treball com煤 per promoure el di脿leg intercultural. El debat sobre aquest programa de treball va tenir lloc al seminari "Construir ponts de di脿leg sobre l'Estret", celebrat a T脿nger entre el 15 al 17 d鈥檃bril, al qual van assistir uns vuitanta representants d鈥檕rganitzacions de la societat civil d'ambd贸s estats, entre les quals el CNJC.

Es tracta de la primera ocasi贸 en la qual dues xarxes de la Fundaci贸 pertanyents al Nord i Sud de la Mediterr脿nia manifesten la seva voluntat de treballar coordinadament en la definici贸 d'una estrat猫gia i programa d'acci贸 en mat猫ria de di脿leg intercultural.

Durant la trobada es va comen莽ar a definir el programa de treball conjunt, que s鈥檈structurar脿 en els quatre 脿mbits d鈥檃cci贸 de la FAL: cultura i creativitat; educaci贸 i aprenentatge intercultural; regionalitzaci贸, ciutadania i espai p煤blic, i immigraci贸, mitjans de comunicaci贸 i opini贸 p煤blica.

Entre les propostes que es van acordar, destaquen la creaci贸 d'una zona de lliure canvi cultural, que acabi finalment amb els problemes a la mobilitat Sud-Nord que pateixen els operadors culturals, la lluita contra els estereotips de gran part de la poblaci贸 espanyola cap al m贸n 脿rab i musulm脿, especialment el Marroc, a trav茅s del treball coordinat amb les escoles de prim脿ria i secund脿ria, el foment de la cooperaci贸 i concertaci贸 entre les organitzacions de totes dues xarxes i l'administraci贸 local i regional, especialment en el moment de descentralitzaci贸 pol铆tica que viu actualment Marroc; i l'organitzaci贸 d'un cicle de reunions i debats entre organitzacions de les dues xarxes i responsables de mitjans de comunicaci贸 susceptibles de crear opini贸 i lluitar contra els estereotips.

En el seminari es van donar a con猫ixer tamb茅 els debats sobre la nova estrat猫gia de la FAL per al per铆ode 2012-2014, que tindr脿 en compte els moviments democratitzadors que sacsegen en l'actualitat el sud de la Mediterr脿nia. La FAL pret茅n revitalitzar la cooperaci贸 Euromediterr脿nia i donar resposta a les demandes de la societat civil euromediterr脿nia amb iniciatives recents com "Creure en el di脿leg, actuar per a la ciutadania".

La trobada tamb茅 va servir per donar a con猫ixer algunes bones pr脿ctiques desenvolupades per organitzacions de totes dues xarxes, com el projecte d'Aula Universit脿ria de l'Estret que comparteixen les universitats de Cadis i T脿nger, la xarxa Cornisa de coordinaci贸 de la cooperaci贸 al desenvolupament entre Catalunya i el Marroc o els treballs de promoci贸 de la m煤sica marroquina a Espanya de l'associaci贸 cultural La F谩brica de Ideas.

Subscriu-te!