10/09/2020

Un protocol per a entitats juvenils en cas de mort per suïcidi

En motiu del 10 de setembre, Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, el CNJC hem publicat la nova guia “Encarem el Suïcidi Juvenil”, un recull d’eines i orientacions per a que les entitats juvenils puguem contribuir a la prevenció del suïcidi i tinguin mecanismes per actuar davant situacions de risc en el seu dia a dia.

El suïcidi és una problemàtica social que representa la primera causa de mort no natural entre el jovent a Catalunya en els últims 7 anys, fins i tot per sobre els accidents de trànsit. Isaura González, membre del Secretariat del CNJC, assenyala la manca de polítiques públiques de prevenció i campanyes de sensibilització per fer front a l’estigma: “Mentre cada any veiem múltiples campanyes de trànsit per sensibilitzar i fomentar una conducció responsable, no trobem ni una sola campanya dirigida a la prevenció del que, avui dia, és la primera causa de mort entre les persones joves”.

La novetat més significativa que aporta aquesta guia és la publicació d’un protocol d’actuació dirigit a les entitats juvenils en cas de mort per suïcidi. Tanmateix, des del CNJC remarquem la necessitat d’abordar aquest fenomen d’arrel i exigeixen mesures preventives sobretot en educació. D’entre les mesures que exigim al Govern de la Generalitat, les principals tenen a veure amb l’àmbit educatiu: incorporar l’educació emocional al currículum de les escoles, dotar de formacions específiques sobre salut mental i prevenció del suïcidi al professorat en particular, però també al conjunt dels professionals de l’ensenyament, i reclamem fer extensible el nou protocol d’actuació a les escoles o bé crear-ne un d’específic per als centres educatius.

Arran d’una sessió monogràfica sobre el suïcidi juvenil a la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament de Catalunya que va tenir lloc l’any passat, hem aconseguit que la cambra legislativa aprovi per unanimitat una moció sobre salut mental i suïcidi juvenil i estem col·laborant activament amb el Departament d’Educació i el de Salut per a millorar les polítiques de prevenció del suïcidi -com el programa Codi Risc Suïcidi (CRS) o el Pla Director de salut mental i addiccions-, i implementar noves mesures per trencar l’estigma i els tabús al voltant del suïcidi, així com reduir al màxim les temptatives autolítiques.

Suïcidi i Covid-19

La connexió entre el suïcidi i els trastorns de salut mental és evident. Tot i que el fenomen del suïcidi és multifactorial, el 90% de les persones que se suïciden presenten una afectació de la salut mental prèvia segons iFightDepression, principalment ansietat i depressió.
Diverses entitats i experts que treballen en l’àmbit de la salut mental han alertat que el confinament i la situació d’emergència sociosanitària poden provocar un fort increment de casos de trastorn de salut mental, així com un empitjorament en les persones que ja en patien. Unes condicions econòmiques precàries, haver de fer front a la mort d’una persona propera o l’aïllament social, que alhora és necessari per a frenar la pandèmia, es tradueixen en un augment dels factors de risc per patir problemes de salut mental. En efecte, Anaïs Tosas, responsable de projectes d’Obertament (plataforma formada pels principals agents socials de la salut mental a Catalunya), subratlla com “els determinants socials de la salut -especialment els socioeconòmics- sempre impacten en la salut mental” i des de l’entitat, destaquen com alguns estudis apunten que el 80% dels joves amb un trastorn de salut mental han empitjorat la seva condició arrel del confinament

De fet, són molts els investigadors i els estudis com els de les revistes The Lancet o el British Journal of Psychiatry, que assenyalen la crisi financera del 2008 com a causa de més de 10.000 suïcidis a Europa i el continent nord-americà.

Per aquest motiu, en temps de crisi és més necessari que mai desenvolupar noves accions de prevenció del suïcidi més enllà de les mesures socioeconòmiques per reduir la precarietat i el risc de pobresa.

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.