01/03/2019

8M: Les experiències juvenils han d’estar presents en els moviments feministes

Lika, La Ruda i Cau de Llunes son tres organitzacions feministes. Lika treballa a Lleida, mentre que La Ruda actua, sobretot, a l’Alt Penedès i Cau de Llunes a Tarragona. Totes tres entitats s’han involucrat en l’organització de la vaga feminista convocada per aquest 8 de març. Podreu consultar el significat de les paraules destacades al glossari que hem preparat.

Per què com a col·lectiu doneu suport i us involucreu en aquesta vaga?

LIKA: Donem suport a la vaga feminista perquè som una entitat feminista. Com a tal, no podíem deixar de formar part de la convocatòria ni perdre’ns l’experiència sorora de sortir al carrer, d’aturar-nos i aturar el món per canviar-ho tot.

La Ruda: La Ruda és una assemblea feminista i creiem necessària la visibilització de la desigualtat històricament present en la nostra societat. Començant un 2019 amb l’auge del feixisme i la violència masclista tan present al nostre context, és necessari sortir al carrer a fer notori que no ens desinflarem davant de cap amenaça i que les dones seguim treballant per una realitat justa.  

Cau de Llunes: Hi ha hagut molt debat intern quant a la vaga. No pas perquè aquesta no sigui necessària i legítima, sinó perquè trobem que, per a que una vaga general tingui alguna influència dins el sistema, cal un seguiment prou massiu. El passat 8M ens vam trobar desbordant els carrers, però no pas aturant l'economia de la ciutat. 
Les retallades, la privatització del sistema públic com la sanitat i l'educació, la bretxa salarial, els treballs precaris o sense contracte, la conciliació de la vida familiar amb la laboral i l'assumpció de les tasques de cures de la societat ens aboquen a ser un col·lectiu amb més dificultats d'implicació en aquest tipus de reivindicacions. Tot i així posar en relleu  una vaga de treball, consum i cures i buscar els mecanismes per dur-la a terme ens fa créixer com a classe treballadora des d'una perspectiva feminista.

De quina manera afecta l'heteropatriarcat a les dones joves?

LIKA: En constrenyiment dels rols i estereotips que encara limiten les nostres vides i oportunitats (de ser, de fer…); un sistema educatiu no coeducatiu (que suposa la pèrdua de referents femenins, una orientació laboral estereotipada…); l’heteronormativitat ens asfixia; la manca d’oportunitats laborals de qualitat; l’assumpció de les tasques domèstiques i de cura; etc. Injustícies algunes que especialment pateixen les persones joves o adolescents, com: un sistema educatiu sense perspectiva de gènere, violència en les primeres relacions de parella o entre iguals (offline i online), etc. 

La Ruda: Sobre les noies adolescents i joves l’heteropatriarcat efectua una pressió estètica increïble, que es pot veure agreujada per la hipersexualització que faciliten les xarxes socials i noves tecnologies. El més preocupant a aquestes edats, però, és la lluita interna amb l’heteropatriarcat que ens inunda: és molt complicat arrencar-se’l, però el primer pas és reconèixer les actituds masclistes, repressives i irracionals d’una mateixa per anar-se construint sanament en el feminisme i l’autoestima. 

Cau de llunes: El patriarcat és una supraestructura que abarca tots els aspectes de la vida; la cultura, el llenguatge, l'economia, el treball, la familia, la filosofia, la història (i un gran etc). Si tens un sistema que et ven com a norma només uns determinats models el més probable és que els agafis i els reprodueixis sense qüestionar-se d'on venen. Com a conseqüència, les dones joves patiran el mateix que les adultes amb un plus de paternalisme, cosificació i violència sexual. 

Sovint les persones joves acostumem a organitzar-nos i compartir espais amb altres persones joves, quina valoració en feu de participar en aquest espai intergeneracional?

LIKA: Estem acostumades a treballar i col·laborar amb entitats no juvenils. Valorem molt positivament el treball intergeneracional, mixt i divers. La coeducació i els feminismes no haurien de tenir fronteres!

La Ruda: El feminisme ha de ser interseccional i intergeneracional, potenciant que sigui una lluita de totes i per a totes. El 8M és una jornada en què dones de totes les edats surten al carrer, pengen el davantal al balcó i, cadascú a la seva manera, denuncia o posa sobre la taula l’existència del patriarcat com a sistema opressor. El feminisme és de totes i per a totes, i el 8M és el reflex del 51% de la població unida per una causa sota una mateixa base discursiva: el patriarcat mata i oprimeix. 

Cau de Llunes: La valoració en general és molt positiva perquè tot i trobar-nos persones amb molts anys de diferència hi ha molta complicitat i ben-entesa. Totes aprenem de totes i estimulem el creixement personal les unes a les altres.

Quin paper creieu que hauria de tenir el moviment associatiu juvenil respecte a la convocatòria de la vaga i  les reivindicacions feministes actuals?

LIKA: Les experiències juvenils, les seves queixes, propostes, com les seves potencialitats han d’estar presents en els moviments feministes, si és que pretenem ser l’altaveu de i representar totes les oprimides. El moviment associatiu juvenil hauria de fer una reflexió interna amb perspectiva de gènere (si pot ser, de forma acompanyada) i enfocar la vaga des de la seva vessant juvenil. Aquesta vaga és laboral, però també estudiantil, de cures i de consum. Per tant, el 8 de març tindrà diferents opcions per fer vaga i alhora ser crítica amb el patriarcat i el masclisme. 

La Ruda: Creiem que des del moviment associatiu juvenil la seva principal tasca hauria de ser la de la visibilització i explicació de la Vaga. No és una vaga fàcil d’explicar i des de molts sectors hi ha dubtes i reticències. Així que el moviment associatiu juvenil, amb la seva força i la seva capacitat de mobilització, hauria de servir d’altaveu, difusió i crida. 

Cau de Llunes: Una societat sana, integradora i inclusiva necessita de joventut que tiri cap endavant iniciatives i sigui propulsora del creixement social. Perquè el jovent i les noves generacions són, sense cap dubte, el motor de canvi social. Tot això però sense eximir a la resta de la societat d'un paper actiu en les lluites socials.

Què creieu que pot aportar la perspectiva juvenil/ mirada de les joves als moviments feministes de Catalunya?

LIKA: Sovint als moviments feministes hi ha hagut i hi ha una mirada adultocèntrica, heteronormativa, occidental o capacitadora . Per sort, en aquesta “quarta onada” estem observant com cada cop més joves (organitzades o no) són crítiques amb el sistema. Amb la mirada juvenil ens arriba energia, noves formes de fer, intel·ligència digital, transgressió, relleu generacional, referents per a altres joves… I això, en uns moviments de llarg recorregut, és pura vitamina!

La Ruda: Des del nostre punt de vista la mirada dels joves hauria d’aportar trencament i construcció de noves formes de veure i entendre el món, lluny del món patriarcal en què estem instaurades.

Cau de Llunes: Sobretot i molt important, noves maneres d'entendre la lluita feminista i ampliar-la a d'altres espais.

Com a organització, heu treballat o treballeu conjuntament amb organitzacions juvenils? Quin potencial trobeu que té fer-ho?

LIKA: LIKA és membre del Consell Local de Joventut de Lleida des de 2011. A través del CLJL també ho és del Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC). I a escala local estem a la plataforma feminista Marea Lila on també hi ha altres entitats juvenils. Concretament, estar al CLJL ens permet fer xarxa, arribar a més població juvenil i generar més impacte. 

La Ruda: La nostra associació està formada principalment per persones de 20 a 35 anys, així que nosaltres ens sentim i formem part del denominat associacionisme juvenil. Però la nostra mirada és àmplia, no per ser joves ens centrem només en les lluites més afins a la gent jove tot i que sí per defecte és on tenim més incidència. La nostra acció conjunta amb altres associacions juvenils pot ser molt variada, ja que treballem amb associacions de lleure educatiu de base comunitària com esplais o caus; per tal de poder incorporar la perspectiva feminista en entitats que eduquen i transformen dia rere dia la vida dels seus infants i joves. A la vegada també treballem amb associacions culturals per tal d’arribar a aconseguir que la cultura popular deixi de ser un bressol inqüestionable de tradicions masclistes.

Cau de Llunes: El potencial per nosaltres és ben clar: el feminisme és una eina de coneixement, d'anàlisi i de transformació social que pot ser de gran ajuda per entendre situacions i les opressions que es viuen dins d'aquest sistema (i les que pots arribar a reproduir tant si ets home com si ets dona). Per tant, que les organitzacions juvenils s'interessin pel feminisme i el vulguin practicar ajudarà, de ben segur, a construir arreu espais més sans i igualitaris en tots els sentits. Formem part de l'Esquerra Independentista de Tarragona, però molt sovint ens conviden i participem de molts altres espais juvenils per fer tallers i xerrades.

Quines mancances creieu que tenen les associacions juvenils catalanes respecte els feminismes?

LIKA: Mancances en els feminismes en tenen en la mesura que qualsevol organització en té si abans no ha fet un esforç explícit per “posar-se les ulleres violeta”. Per a això cal predisposició, formació i motivació.
És possible que els falti informació propera sobre què són els feminismes i espais de generació de consciència amb perspectiva de gènere, on podrien reflexionar fins a quin punt ens afecta el gènere (i és que ens atravessa!). 

La Ruda: El moviment feminista cada cop viu i lluita de forma més organitzada més enllà del seu àmbit d’actuació directe i això cada cop ens fa més grans. 

Cau de Llunes: Pensem que aquesta és una reflexió que pertoca més fer-la des dels propis col·lectius juvenils que no pas que les fem nosaltres. 

Qui pot venir a participar amb vosaltres i com ho ha de fer?

LIKA: LIKA pretén agrupar a persones de tota mena, que es defineixin com a feministes, i que es vulguin implicar en la transformació de la realitat mitjançant la coeducació. Treballem fent sensibilització, intervenció preventiva i orientació. I cadascú hi participa en la mesura que pot i vol. Cal posar-se en contacte a través de les xarxes socials, mail o telèfon. Quedarem i explorarem les possibilitats de participació.

La Ruda: Actuem en l’àmbit penedesenc, sobretot a la comarca de l’Alt Penedès. Tenim dos àmbits de treball: l’assemblea i grup principal, que és no mitxe i es reuneix com a mínim un cop a la setmana i treballa en comissions; i el grup de suport, que és mixte i allà hi pot entrar qualsevol persona afina a la nostra lluita que ens pugui donar un cop de mà quan organitzem actes o formacions. Evidentment els dos àmbits requereixen compromís i respecte. Per a participar només cal que contactin amb nosaltres a través del nostre mail (laruda.antipatriarcal@gmail.com) o les nostres xarxes socials.

Cau de Llunes: Som un col·lectiu feminista no mixte, per tant és un col·lectiu exclusivament de dones independentment de l'edat. També tenim la porta oberta a persones no binàries i trans però no ens hem trobat encara amb el cas de que vulguin participar de l'assemblea ja que potser participen d'altres espais d'alliberament sexual i de gènere. El primer pas seria posar-se en contacte amb nosaltres via xarxes socials o correu electrònic i faríem un primer contacte per tal d'explicar i fer un petit tast de com funcionem i el marc ideològic en el que ens movem. A partir d'aquí seria anar venint a les assemblees i formacions.  

Documents adjunts 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.