30/10/2018

AE Azimut: El medi marí potencia els valors de l’escoltisme

L'Agrupament Escolta Azimut  és un col·lectiu d’infants, joves, i adults, que conviuen per a contribuir en el seu desenvolupament i per a realitzar les seves possibilitats seguint l’estil de vida escolta utilitzant com a característica principal el medi marí com a mitjà educatiu.
 

Què és i d’on prové l’escoltisme marí?

Quan el 1907 al Regne Unit es va reconèixer l’escoltisme com a mètode educatiu, i després que el seu fundador Baden Powell publiqués el seu llibre “Escoltisme per a nois”, alguns escoltes van incloure en els seus programes activitats nàutiques o relacionades amb els medi aquàtic. L’escoltisme marí es va reconèixer l’any 1910 i es va expandir i desenvolupar. Actualment representa una consolidada oferta educativa en molts països. A Europa hi ha uns 100.000 escoltes marins.

Fa unes setmanes va acabar l’EuroSea14, la trobada internacional de l’Escoltisme Marí a Barcelona. En què consistia? 

L’Eurosea és una trobada d’intercanvi de caps escoltes marins per tal de conèixer la implementació d’aquest tipus d’escoltisme en els diferents països i els avantatges i dificultats amb els que es troben, realitzar projectes conjunts, establir contactes i especialment aprendre de la convivència i experiència d’altres companys i companyes escoltes.  Aquesta trobada ha comptat amb 51 participants de 20 països diferents, principalment europeus, però  fins i tot amb un participant de Nova Zelanda.

Què us va motivar a organitzar aquesta trobada?

Les associacions d’escoltes marins d’arreu d’Europa només tenen un punt de trobada i intercanvi cada dos anys: l’Eurosea. D’aquí la importància d’aquest esdeveniment.  No hi ha cap esdeveniment d’escoltes marins igual a la resta del món, i per això sempre hi ha algun representat de fora d’Europa.
Tot i que Catalunya té molts quilòmetres de costa i gran quantitat de rius i llacs, actualment només hi ha un agrupament d’escoltisme marí: l’AE Azimut. És per aquest motiu, que el fet d’enriquir amb nous coneixement d’escoltisme marí arrenca un ventall de noves activitats i possibilitats per molts agrupaments, amb noves propostes engrescadores. L’Escoltisme marí obre un nou món d’ofertes als agrupaments.
La celebració d’un Eurosea a Barcelona és una manera de donar a conèixer l’escoltisme català a la resta del món i, alhora, potenciar l’escoltisme marí al nostre país.

Quins reptes us plantegeu com a Escoltisme Marí a Catalunya en els propers anys?

Donar a conèixer l’escoltisme marí al nostre entorn i fer saber que qualsevol agrupament pot dur a terme aquest tipus d’activitats de forma econòmica i segura.

Una persona jove que no tingui coneixements marins pot prendre part d’un agrupament?

Sí. Tot s'aprèn de forma gradual, l’educació per a l’acció és un dels principis de l’escoltisme i el fomentem des de tots els agrupaments escoltes.

Com encoratgeu a una persona jove a formar part del moviment escolta marí? 

Per a qualsevol persona que estigui interessada en l’educació dels infants i joves a través del mètode escolta i, a més, li agradi, tingui experiència i/o interès en fer-ho a través d’activitats marines, formar part d’un agrupament marí segur que és el que està buscant.

Quins aprenentatges i vivències us fan diferents de la resta de projectes d'educació en el lleure? 

El medi marí potencia de manera més amplificada els valors propis de l’escoltisme. Les situacions que s’hi viuen precisen molta convivència, treball en equip, coordinació i sobretot conscienciació de tenir cura de la flora i fauna marines, entre d’altres.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.