18/07/2018

Jove Cambra Internacional: “Acció local per crear un impacte global”

La Jove Cambra Internacional (JCI) de Catalunya va ser premiada el passat mes de juny per la seva trajectòria associativa en el marc dels Premis de l'Associacionisme Juvenil Català.
 

D’on neix JCI? 

La Jove Cambra Internacional, d'origen americà, va implantar-se a Catalunya amb la fundació de la Jove Cambra Internacional de Barcelona, el 1965. L’inspirava l’ambient obert a la participació ciutadana de les Joves Cambres europees, que oferia als joves unes oportunitats d’expressió i d’actuació en l’àmbit públic que suposaven una novetat en ple franquisme. El 1976 les Joves Cambres Catalanes –en aquell moment presents a Barcelona, Manresa, Manlleu, Vilafranca del Penedès, Igualada, Vic, Tortosa, Cervera i Lleida- van començar a treballar conjuntament de forma oficial sota el nom de "Agrupación Regional de Jóvenes Cámaras de Cataluña", i el 1981 prenen el nom oficial actual, Federació Catalana de Joves Cambres o JCI Catalunya. 
El 1996 la Generalitat de Catalunya va concedir a l'entitat la Creu de Sant Jordi, pel seu compromís i participació ciutadana, i per la seva tasca de formació de joves al servei de la comunitat.

Quina és la vostra missió com a entitat?

La JCI Catalunya és l'òrgan que coordina i dóna suport a les Joves Cambres del territori català, que avui actuen a Barcelona, Girona, Igualada, Lleida, Reus, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Terres de l’Ebre i Vilafranca del Penedès. JCI Catalunya treballa per la millora de les nostres ciutats, i és un vehicle per canalitzar les idees i les inquietuds dels joves actius organitzant projectes de desenvolupament social, econòmic i cultural. El propòsit de la JCI és unir els tres sectors de la societat (societat civil, empreses i institucions) per generar un impacte positiu i sostenible en el temps. 
La Jove Cambra és un instrument mitjançant el qual és possible promoure des d’activitats de debat, de reflexió i d’informació ciutadana sobre temes d’interès general (socials, educatius, de defensa del medi ambient), fins a actuacions amb una clara voluntat dinamitzadora del món econòmic o laboral del seu àmbit d’actuació (ciutat, comarca, país). L'entitat també dóna molta importància a la formació en el si de l'entitat i en les seves activitats obertes a la ciutadania. L'activitat de la Jove Cambra es recolza en el principi de l'aprenentatge pràctic: els membres de l'entitat aprenen a través de la implementació de les seves accions en benefici de la comunitat.

Podeu destacar algun dels projectes o mèrits que considereu més rellevants al llarg de la trajectòria de l’entitat?

En els nostres 53 anys d'història, moltes persones han deixat petjada a l'entitat, pel seu compromís, per la seva iniciativa, pel seu aprenentatge i per la seva actitud. Les associacions locals es renoven periòdicament, i tot i així mantenen el seu esperit i alguns projectes, que amb el pas dels anys es converteixen en emblemàtics. L'entitat catalana organitza la seva pròpia Acadèmia de lideratge, que és itinerant; i atorguem també els premis als 10 Joves Excel·lents de Catalunya, en deu categories diferents. A nivell local, són nombrosos els programes de llarg recorregut: els Premis Lleidatans, la Gimcana infantil de Sant Pere a Reus, el sopar de Sant Jordi de Tarragona, el BizMarathon a Igualada,... 
Pel que fa a l'activitat a nivell internacional, després del reconeixement formal de JCI Catalunya com a membre de ple dret de la Junior Chamber International (el 1995), l'entitat va organitzar el Congrés Mundial del 2001 a Barcelona, i la Conferència Europea del 2011 a Tarragona; i Salvi Batlle, de Reus, va presidir l'organització internacional el 2002.

Com convidaries a una persona jove a prendre part de la vostra organització? De quina manera pot sumar-se al projecte de JCI?

De la JCI en formen part joves de tots els sectors de la societat i l’’èxit de la nostra organització es basa en la diversitat de les persones que la integren i les seves procedències, tant pel que fa als estudis com la seva activitat professional, com a les seves aficions o preocupacions, diversitat que fa que sempre sorgeixin noves idees, noves inquietuds i nous programes.
La JCI actua com a escola de formació i civisme: els membres de la Jove Cambra aprenem a mesura que posem en pràctica les nostres iniciatives, quan ens responsabilitzem de la planificació i la direcció de programes, o quan desenvolupem tasques directives a l’entitat. Ens inspira una màxima de Margaret Mead: "No dubtis mai de si un petit grup de ciutadans conscients i compromesos pot transformar el món; de fet, és la única manera de transformar-lo." Per això, les nostres portes estan obertes a tots els joves ciutadans actius, de 18 a 40 anys, que vulguin unir esforços per contribuir a la societat. Des d'aquesta premissa, tot és possible!
 

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.