21/12/2018

Joventut Multicultural Musulmana: estem a l'inici de la interculturalitat a la nostra societat

Fundada el 20 de març del 2014, Joventut Multicultural Musulmana ha estat una resposta imminent a la creixent necessitat de tenir una comunitat Juvenil musulmana a Catalunya. Des de l’inici JMM ha enfocat els seus objectius en l’educació, sent un dels àmbits més importants, contribuint a la cohesió social, servint d’unió entre l’Islam i totes les esferes que conformen la societat. Així com, oferint un espai als i a les joves per tal de facilitar el desenvolupament de la seva identitat.

Ens podeu explicar quins son els objectius de la vostra entitat?

Des de Joventut Multicultural Musulmana volem contribuir a la cohesió social i fomentar el diàleg. Volem visibilitzar i donar veu als i a les joves tradicionalment invisibilitzats i silenciats per a transmetre una imatge de l’islam més fidedigna a la realitat que vivim. També busquem oferir un espai als i a les joves on es faciliti el desenvolupament d’una identitat plural. Un altre objectiu és identificar, debatre, i denunciar les diferents desigualtats socials i en especial les injustícies que afecten directament a la comunitat musulmana.
Les nostres activitats van dirigides majoritàriament al jovent, estudiants de batxillerat, formació professional, i/o estudiants universitaris, ja que creiem que és la fase de desenvolupament més important de qualsevol persona, i considerem que el seu rol és fonamental per la creació d’una societat exemplar.
  
 
Com us organitzeu i com funcioneu ? En quines poblacions esteu presents?

JMM està conformada per una junta de membres directius amb diferents departaments al seu càrrec, situats en una seu central a Barcelona. A més, per a facilitar el treball en comunitat, es creen seus locals que treballen en coordinació amb la direcció de la seu central. Actualment estem presents a Barcelona, Badalona, Tarragona, Vallés i al Maresme; sempre amb el objectiu de créixer sosteniblement.
Generalment el nostre mode de funcionament es basa, d’una banda en trobades per discutir i valorar les idees, accions i activitats a realitzar, i de l’altra, en la distribució i organització en grups de treball per a ser més eficients.
 
Quins projectes teniu ara mateix en marxa?

Sempre tenim activitats entre mans, ens reinventem segons la necessitat. Ara mateix estem treballant en un club de lectura, tallers i jornades de diferents temàtiques o el projecte Pas A Pas (acompanyament educatiu) a Pineda, Martorelles, Santa Coloma, i Tarragona. També dinamitzem una sèrie d’excursions a la natura, fem campanyes de donació de sang, guiatge i orientació educativa, cinefòrums, i visitem cada any el saló d’ensenyament a Barcelona. A part del Congrés anua, també duem a terme activitats ludicoesportives, col·laboracions amb altres entitats en diversos projectes. Actualment, mantenim una especial col·laboració en la matèria de la lluita contra la islamofòbia amb l’Ajuntament de Barcelona (Pla municipal contra la islamofòbia) i Badalona.
  
Com afecta la islamofòbia a les persones joves?

La islamofòbia és una matriu de conseqüències que bé pot constituir moltes variants en funció de cada individu. Però es centren totes aquestes variants en un element central: crear estímuls discriminatoris en diversos nivells.
La islamofòbia en el cas dels joves afecta a diferents àmbits: l’educació (per exemple el “Protocol de Prevenció, detecció i intervenció de processos de radicalització als centres educatius” impulsat pel departament d’Educació), al mercat laboral (discriminació a les joves que porten hijab), en qüestions de seguretat (major nombre d’identificacions policials als joves musulmans), la llibertat religiosa (oposició a la construcció de mesquites dins als nuclis urbans) o als mitjans de comunicació (generalitzacions estigmatitzadores) entre d’altres.
 
Què poden fer les associacions juvenils per construir una societat realment intercultural?

Entenem la utopia de la societat intercultural com una societat en la qual tota la seva pluralitat i diversitat està present i participa de forma activa i en peu d’igualtat al llarg de les seves esferes.
Creiem que estem a l’inici de la construcció de la interculturalitat a la nostra societat, i per tant, que existeixen nombroses formes d’acció. En aquest sentit, pensem que en aquests moments és necessari posar en valor, reconèixer i compartir l’essència cultural i la riquesa que suposa bastir ponts de forma bilateral mitjançant el diàleg, l’alçada de mires i la bona fe. 
 
Qui i com pot participar o col·laborar amb la vostra entitat?

Som autònoms i independents en les nostres accions i decisions i no formem part de cap organització estatal ni internacional. No obstant, col·laborem amb totes les entitats, sempre i quan respectin la nostra idiosincràsia i el clima democràtic general.
L'associació incorpora joves de tots els orígens ètnics i culturals, units per la seva fe i la seva pertinença a la societat catalana, espanyola i europea. L'associació rebutja la segregació i l’aïllament, per això creiem necessari contribuir en la creació d’una identitat musulmana catalana, espanyola, europea i d’origen divers. A més de servir de suport a les institucions públiques, contribuint així a la millora de les condicions dels col·lectius diversos. 

Per què és important que els i les joves s’associïn?

La importància que té que la joventut s’associï radica en com d’eficaces poden resultar totes les actuacions que vetllen per un sentit comú i s’encaminen cap una evolució del pensament, així com ser una part activa i profitosa a la societat.
Joventut Multicultural Musulmana ha estat una resposta imminent a la creixent necessitat d'una comunitat juvenil musulmana a Catalunya. L'associacionisme juvenil és de gran importància ja que fomenta la cultura participativa i permet els i les joves guanyar més confiança i adquirir un compromís social. Així doncs, JMM s'ha creat amb la finalitat d'oferir un espai als i a les joves perquè siguin escoltats i puguin fer arribar les seves idees, reivindicacions i preocupacions, i facilitar d'aquesta manera el desenvolupament de la seva identitat.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.