28/09/2018

La Llavor: Reproduint formes de vida comunitària

La Llavor és un grup de joves d’entre 21 i 27 anys que estudien i treballen a Lleida. Volen trencar amb el model hegemònic d'accés a l'habitatge compra-lloguer i crear una alternativa comunitària a un sistema que ens fa ser individualistes. Després d'uns mesos de plantejament del projecte i recerca d'un espai, la Llavor es va acabar materialitzant en un edifici antic de 4 plantes situat a una de les zones més cèntriques de la ciutat de Lleida: el Carrer Major. Es tracta del carrer principal del casc antic, un barri polaritzat on coexisteixen l'eix comercial i turístic de la ciutat amb una de les zones on hi resideix i hi fa vida un gran volum de població en risc d'exclusió social.

D'on prové "La Llavor"?

La Llavor és el primer projecte de masoveria urbana de la ciutat de Lleida i creiem que el nom representa la nostra voluntat de donar a conèixer i promoure aquesta forma alternativa d'habitatge.

Què us va motivar a crear-lo?

Les crítiques al model d'habitatge actual no són res nou, i ja existeixen diverses iniciatives per combatre'l. Un dels objectius de la Llavor és ser una altra d'aquestes alternatives, tant en allò quotidià com esdevenint una plataforma de difusió del model de la masoveria.
Per altra banda, és una oportunitat per reproduir formes de vida comunitàries basades en el suport mutu, la confiança, el no-individualisme i l'optimització dels espais comuns. Per nosaltres no tindria sentit un projecte com aquest si no fos comunitari.
A més, ens engrescava la idea de tornar la vida a un edifici en desús, i tots els aprenentatges que se'n desprendrien tant a nivell personal com pel que fa a les que estan relacionades amb la rehabilitació de l'edifici.

Quant de temps va passar entre que us hi vau posar i vau entrar a viure?

Vam començar a treballar amb la idea a principis d'abril del 2017, i vam arrencar amb la recerca d'edificis buits que tinguessin una única persona propietària, deixant de banda els que formessin part d'una entitat bancària. Ens vam posar en contacte amb algunes d'elles i vam estar veient diversos edificis, fins que ens vam trobar amb el propietari de l'edifici actual, a qui li va interessar el projecte. A partir d'aquest moment la Llavor va començar a donar forma al projecte fins que, per fi, hi vam entrar a viure al gener de 2018, havent negociat i firmat el contracte de masoveria urbana.

Des que vau iniciar el projecte, s'hi han sumat més joves? S’han creat noves sinergies amb altres col·lectius de joves?

En les beceroles del projecte, érem unes 12 persones interessades. Poc a poc, a mesura que va anar prenent forma, vam ser 7 les que vam acabar entrant a viure a l'edifici. S’hi han produït diversos canvis, fins a arribar a ser les 8 persones que hi som avui dia, a les quals s'hi ha de sumar les dues que s'han desvinculat del projecte temporalment, ja que han marxat una temporada a viure a fora.
Quant a les sinergies, totes les que formem la Llavor estem implicades en altres col·lectius de la ciutat, així que el contacte i la col·laboració és constant. Com a projecte hem participat de la Sirollada, la festa major alternativa de Lleida i treballat amb un dels agrupaments escoltes de la ciutat, l'Alosa. A la vegada, vam organitzar unes jornades de treball que preveiem repetir, amb les quals una cinquantena de persones es van implicar de forma més directa amb el projecte.

Podríeu resumir en 5 paraules què us aporta l’organització col·lectiva?​

Convivència, aprenentatge, cures, responsabilitat i molta alegria.
 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.