14/01/2019

Sàhara Dempeus: La millor política de cooperació és aquella que permeti la població saharaui tornar a la seva terra

Sàhara Dempeus és una entitat juvenil, fruit de la coordinació entre moviments socials, col·lectius, organitzacions i persones joves que s’organitzen per fer activisme en solidaritat amb el moviment de lluita del poble saharaui des de Catalunya.
 

Ens podeu explicar d’on neix aquest projecte i qui en forma part?

Sàhara Dempeus va sorgir arran d'un grup de treball del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) on conjuntament amb Novact i  l’Associació Catalana d'Amistat amb el Poble Sahrauí (ACAPS) es va iniciar la campanya "Sàhara Dempeus". A partir d'aquest grup de treball on participàvem gent de diferents entitats juvenils de Barcelona vam començar a treballar diferents línies de treball, tant als campaments com a casa nostra. Avui dia, després de dos anys de feina, hem aconseguit tenir un grup de desenes de persones d'arreu de Catalunya i ens hem constituït com a entitat. 

Quins son els vostres objectius a curt, mitjà i llarg termini i què necessiteu per assolir-los?

El principal objectiu de l'entitat és aconseguir la llibertat del poble saharaui. Treballem per aconseguir la seva independència, per això volem ser agents actius per generar una consciència a casa nostra en favor d'aquesta causa. Denunciem les vulneracions de drets humans que es perpetuen a diari als territoris ocupats pel Marroc del Sàhara Occidental i exigim l'alliberament dels presoners polítics i que el poble saharaui recuperi la sobirania de la seva terra. En paral·lel a aquesta tasca, treballem als campaments de persones refugiades per millorar les actuals condicions de vida. 
Els projectes els duem a terme amb persones joves, un d’ells, per exemple, és el centre de joves de Bojador, amb el qual estem vinculats des dels seus inicis. Creiem, però, que la millor política de cooperació que podem fer és aquella que permeti la població saharaui tornar a la seva terra.

Quina és la propera acció o projecte que esteu preparant?

Tenim diferents línies d'actuació. D’una banda treballem en projectes amb altres entitats i participant en activitats que organitzen elles. Per exemple, ara estem organitzant videofòrums sobre el conflicte o vam estar presents a la Lali Jove, la festa de l’associacionisme juvenil de Barcelona. D’altra banda, a través de la Plataforma pel Sàhara Occidental (un conjunt de diverses entitats que i associacions catalanes que treballen per la causa) estem fent feina a nivell institucional, amb partits i govern, per tal d’aconseguir posicionaments clars en favor de la causa. Actualment estem preparant projectes per aquesta setmana santa als campaments.

Per què creieu que cal més i millor compromís pel que fa la cooperació amb el Sàhara?

El conflicte del Sàhara té més de 40 anys. És un conflicte que fa massa anys que dura i la població que viu als campaments està oblidada. Pensem que la millor política de cooperació és aquella que permeti la població tornar al seu territori. Si això s'aconseguís no caldrien aquestes polítiques de cooperació. Entenem la cooperació de forma no assistencialista, per tant apoderem el jovent saharaui tot donant-los eines per a formar-se i el seu creixement personal. 
A més, cal tenir en compte que donat l’estatus de refugiades, les persones saharauis reben unes ajudes d'alimentació que cada cop són menys i que no arriben a cobrir cap dieta sana. Aquesta situació ha fet que la majoria de famílies depenguin de les ajudes que els envien els seus familiars al nord de la Mediterrània.

Com s'ha de materialitzar aquesta cooperació perquè sigui transformadora i, al mateix temps, assumible des de l'associacionisme juvenil?

Cal dotar la població d'eines transformadores: formació, recursos... Malgrat tot, insistim en que la nostra principal feina no és la cooperació, sinó l'activisme polític. El poble saharaui demana que la comunitat internacional ens movem per ells, per la seva llibertat. 
El jovent català tenim experiència en moviments socials i polítics transformadors, capaços de generar incidència política i propiciar els canvis necessaris. Aquesta experiència ha de fer que el nostre país es posicioni fermament al costat de la justa i noble causa del Sàhara Occidental.

Qui hi pot participar i com ho pot fer?

Tota aquella persona que vulgui ser agent actiu del canvi necessari per combatre aquesta desigualtat i injustícia, que es posi en contacte amb nosaltres i trobarà el seu espai en aquest moviment social i polític.

Quins penseu que son els beneficis de participar en el vostre projecte?

El principal benefici és ser partícip d'un canvi necessari. En una situació d'injustícia i opressió, només pots fer una cosa, treballar per l'oprimit. Qualsevol altra cosa serà ser còmplice del repressor.

Fotografia: Gisela Jané

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.