03/04/2019

SCI Catalunya: Camps de treball de base associativa

L’SCI Catalunya és una de les 42 branques que configuren la xarxa del Service Civil International, un moviment de voluntariat internacional per la construcció de pau. Des del 1982 treballen per promoure el voluntariat internacional i l’educació per la pau com a eines de transformació social a Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Andorra. Ho fan des d’una visió associativa de base i en xarxa amb altres entitats del territori i internacionals.

En què consisteixen els camps de voluntariat que organitzeu?

Són projectes de voluntariat de curta durada en què un grup de persones d’arreu del món col·labora amb un projecte local associatiu i autogestionat d’un altre país. Hi ha projectes de temàtiques ben diferents, des de cura del medi ambient, memòria històrica, feminismes, suport a persones amb diversitat funcional, educatius, etc. Tots, però, comparteixen una visió de transformació social, de construcció de pau i de promoció del teixit associatiu local

Què creieu que pot aportar a una jove l’experiència de realitzar un camp de treball?

L’experiència de participar en un camp de treball internacional és un procés d’aprenentatge i intercanvi que comença amb una formació prèvia al territori, la participació al projecte internacional, i la implicació local a la tornada. Les joves que participen als camps de treball conviuen en espais i contextos interculturals i intergeneracionals, coneixen de més aprop una cultura que sovint els és aliena i això provoca sovint un qüestionament dels seus privilegis, dels estereotips i tòpics que portaven a la motxilla abans de marxar. Això fa que alguna cosa canviï en la seva manera de veure el món, i sovint a la tornada volen seguir vinculats al teixit associatiu del seu entorn més proper.
    
I les entitats juvenils de Catalunya també es poden involucrar en els camps d’alguna manera?

I tant! Des de fa alguns anys hem començat a fer el que anomenem “camps bilaterals”, que consisteix en emplaçar tot un grup de joves d’un caus o un esplai a un camp de treball internacional. En aquest cas fem una excepció, perquè als camps hi poden anar com a màxim dues persones per origen, per tal de garantir la interculturalitat del grup. Creiem que una experiència com aquesta pot enfortir el grup de joves i posar a prova la seva creativitat i capacitat d’adaptació en un context desconegut. 

Una tasca molt important també és la d’acollir camps al territori. Des de l’SCI Catalunya apostem per camps de treball organitzats des de la base associativa, i és en aquest sentit que qualsevol proposta que encaixi en els valors de l’entitat seria molt ben rebuda i representaria un suport per l’associació que l’organitzés. Des de l’SCI oferim tot el suport i l’acompanyament necessari.

Des del vostre punt de vista, quin és el potencial transformador dels camps?

Els camps de treball vinculen el treball i la feina local amb una mirada internacional que aconsegueix un efecte multiplicador. Signifiquen un suport afegit a projectes locals transformadors i fomenten la solidaritat internacional i l’intercanvi cultural. Activen les ganes de canvi i d’implicació de les joves i posen en comú lluites llunyanes però amb objectius similars. 

Més enllà dels camps de treball, quins altres projectes teniu entre mans aquest curs i com s’hi pot participar?

Des de l’SCI Catalunya apostem pel voluntariat i l’educació per la pau com a eines per aconseguir un món més just i equitatiu, amb una ciutadania crítica i activa. Per això, a banda dels camps de treball proposem altres projectes de voluntariat internacional de llarga durada, així com promovem també l’activisme local al territori. Actualment tenim diversos grups d’activistes actius.

Per altra banda, duem a terme formacions i seminaris relacionats amb les migracions, conflictes, decolonialisme, feminismes i altres temàtiques que ens ajuden a entendre la realitat i actuar-hi en conseqüència. Actualment estem desenvolupant també tallers a centres educatius i associacions de lleure de la guia educativa Entre[Terres] que aborda el tema de les migracions a la Mediterrània des d’una perspectiva de defensa dels drets humans.

Si un jove, després de llegir l’entrevista, té ganes de fer un camp, que hauria de fer?

Pot venir a una xerrada informativa per conèixer els camps més a fons, consultar el web i seguir els passos per cercar els camps de treball que més li motivi. Ara mateix en pot trobar fins a 600 opcions al cercador de camps!

 

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.