Àgora Jove 2019 | Igual de diferents

El proper dissabte 18 de maig arriba l’Àgora Jove 2019, enguany destinada a debatre sobre la participació i l’associacionisme juvenils i la diversitat funcional. L’esdeveniment tindrà lloc al Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart” de Barcelona.

Inscriu-t’hi!

Sota l’eslògan ‘Igual de diferents’, es tracta d’un espai de trobada que pretén aplegar joves d'arreu de Catalunya per tal de conèixer experiències participatives actuals i debatre i reflexionar sobre quin és l'estat de participació juvenil i com incloem a les persones amb diversitat funcional.
 

L’Àgora Jove 2019 s’articularà entorn a diferents sessions que inclouran la dimensió formativa, els debats i l’espai d’oci i interrelació. Comptarem amb cinc espais diferenciats:

10h-12h | Tallers: trenquem barreres comunicatives!
L’Àgora Jove 2019 serà especial, ja que s’iniciarà amb activitats de lleure per tal de trencar barreres comunicatives i emocionals entre les persones assistents. Hi haurà 2 tallers molt dinàmics preparats per FESOCA i JUP on les i els participants podran experimentar i debatre sobre els obstacles existents per a les persones amb diversitat funcional.

12h-13.30h | Xerrada sobre la participació juvenil i la diversitat funcional
Comptarem amb ponents que, mitjançant el diàleg amb totes les participants, ens convidaran a la reflexió col·lectiva sobre la situació del jovent amb diversitat funcional a Catalunya pel que fa a les barreres interseccionals que impedeixen la plena participació en les diferents esferes que afecten a la seva vida, posant èmfasi en la participació en espais associatius. 
Ponents:

  • Miriam Arenas: Doctora en Sociologia per a la Universitat de Barcelona. Camps investigació: intersecció entre els estudis Feministes i de la Discapacitat, posant atenció en l’anàlisi dels nous moviments socials en el marc de la política de la discapacitat. Experiència en projectes sobre infància, joventut i gent gran i persones amb discapacitat, i sobre com fomentar el seu paper en el disseny de polítiques públiques, amb especial interès en l’ús de metodologies de recerca participatives. Actualment, és professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació a la UOC.
  • Xavier Cela: Forma part de Candela des de setembre del 2011. Co-coordina l’àrea de secundària, formador de professionals i treballa amb famílies, entitats i adolescents.  Politòleg de formació i màster en antropologia. Actualment compagina la seva feina a Candela amb la realització del doctorat a la URV sobre joventuts, gènere (masculinitats), estigma i patiment mental. Participa en dos projectes de  salut mental comunitària amb la Cooperativa Aixec i és professor col·laborador d’un postgrau en Salut Mental Col·lectiva de la UOC.
  • Óscar Martínez: Doctor en Educació i Societat a la Universitat de Barcelona, havent-se format també en el camp de la Psicopedagogia i l’Educació Social . Professor del Grau en Educació Social i Treball Social Pere Tarrés a la Universitat Ramon Llull i col·laborador com a professor a la Universitat Oberta de Catalunya. Els seus àmbits d’expertesa són educació social, diversitat funcional, inserció laboral, societat del coneixement i e-learning. 

15h-16.30h | Sentim el cine
Després de dinar, gràcies al grup de joves de la Secció Jove de l’Associació Inclús- Joves d’Inclús, podrem experimentar el cinema tal i com una persona amb diferent capacitat visual i/o auditiva ho viu. A partir d’aquests experiments, reflexionarem entre totes de les dificultats i oportunitats que l’actual món del cinema ofereix a les persones amb diversitat funcional.

16.30h-18.30h | Taula rodona: Experiències i bones pràctiques
Coneixerem diferents experiències i bones pràctiques actuals que es duen a terme a Catalunya on l’eix fonamental és la construcció d’associacions i/o projectes inclusius. Analitzarem els elements potencials a ser replicats per les nostres entitats i podrem debatre què tenen en comú les diferents experiències, així com quins reptes suposen.

18.30h-19.30h | Estratègies col·lectives per un associacionisme inclusiu
Al taller deliberatiu final gràcies a ECOM, debatrem al voltant d’estratègies per promoure la participació, posant el focus en com construïm associacions accessibles, en tots els sentits, per tal que siguin inclusives i obertes a tothom.

19.30h | Monòleg i tapeo
Gràcies a la col·laboració d'el Marc Buxaderas, acabarem aquesta jornada tot compartint menjar i rialles. El monòleg tractarà sobre les situacions quotidianes que passen les persones amb diversitat funcional amb l’objectiu que la gent reflexioni tot rient.

Qui hi pot participar?
El CNJC es planteja l’Àgora Jove com un espai de participació clau de les entitats del Consell. Tanmateix també està obert a altres entitats del moviment associatiu juvenil i altres persones joves interessades, especialment també a aquelles entitats o col·lectius que treballin en matèria de diversitat funcional.
* Tots els espais són accessibles i hi haurà traducció simultània en llengua de signes.

Com inscriure’s a la trobada?
L’assistència a l’Àgora Jove no té cap cost per a la persona participant, però cal omplir el següent formulari abans del proper 14 de maig de 2019.

#IgualdeDiferents         #ÀgoraJove19

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.