El jovent d’arreu fem front comú per la Democràcia: Signa el manifest!

 

A partir de la crisi econòmica del 2008, la Democràcia a l’Estat espanyol ha patit una regressió alarmant respecte l’inici de la democràcia amb la mort del dictador, l’any 1975. La violació de drets
fonamentals situa el país en un context d’involució democràtica i política, de tendència repressiva en augment.

En marcar límits ad hoc a la llibertat d’expressió i la voluntat popular, l’Estat espanyol ha atacat directament a la seva pretesa naturalesa democràtica. S’han posat en dubte els drets civils individuals i col·lectius més bàsics recollits a la Carta Internacional de Drets Humans, al Conveni Europeu de Drets Humansi a la mateixa Constitució espanyola. Són els drets de manifestació, reunió, llibertat d’expressió, associació i participació en la vida pública. L’actuació de l’Estat ha sigut repressiva, tant per la violència desproporcionada dels cossos policials com per la judicialització d’accions polítiques no violentes, com per la condemna d’artistes, pensadors i altra gent de pau. A més a més, durant els processos judicials, s’han vulnerat drets fonamentals com el dret a un judici
equitable, el dret de defensa i la presumpció d’innocència i no s’han respectat els principis de legalitat i de proporcionalitat, de manera que s’ha afectat directament la dignitat de les persones i s’ha atemptat greument contra la justícia com a valor universal.

L’Estat espanyol ha judicialitzat un conflicte de caràcter polític, convertint Catalunya en un laboratori per poder perseguir arreu de l’Estat aquells qui qüestionen l’statu quo. A Catalunya i a Espanya estan
en risc els fonaments sobre els quals s’hauria de constituir qualsevol societat democràticament justa. Per tant, tots els que en som defensors ens sentim interpel·lats més enllà de tota frontera i de quina
sigui la nostra opció política. Per això, davant la repressió de l’Estat espanyol i la inacció de la Unió Europea, fem front comú amb el jovent català.

La solidaritat és imprescindible en la construcció de models de societat democràtics. Creiem fermament que la ciutadania és qui té la força i el poder per decidir en quina societat vol viure. I, en aquest moment, el jovent organitzat ha de ser motor de canvi i de transformació cap a un món més just i democràtic. L’actitud que avui tinguem el jovent marcarà les societats en què viurem demà.

Així doncs, perquè el front que actualment es juga a Catalunya és “Democràcia sí o Democràcia no”, nosaltres, joves d’arreu, ens situem al costat de la Democràcia i de la defensa dels drets i de les llibertats fonamentals.

És per tot això que

 • Davant l’extrema gravetat de la repressió policial i judicial de l’Estat espanyol contra el poble de Catalunya, les seves institucions i els seus representants polítics i socials;
 • Front l’arbitrarietat de l’aparell judicial espanyol, que empresona l’adversari polític i que obliga a l’exili altres militants i representants de les forces polítiques i socials independentistes;
 • Contra la ficció creada pel jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que relata interlocutòries interessades per criminalitzar accions no violentes;
El jovent organitzat i compromès amb els valors democràtics del pluralisme polític, la lluita no violenta contra l’opressió i el progrés social
 1. Exigim la immediata posada en llibertat de les preses i els presos polítics catalans i la lliure tornada dels i de les representants institucionals i militants que són a l’exili, així com de la resta de persones represaliades per part de l’Estat espanyol.
 2. Expressem el nostre càlid suport a totes les persones que han patit en primera persona les accions repressives de l’Estat espanyol: representants electes, artistes, pensadors i pensadores, persones de la societat civil organitzada i persones a títol individual que han estat reprimides amb violència policial, denunciades, detingudes i/o empresonades injustament per raons polítiques o que han hagut d’exiliar-se.
 3. Instem les autoritats dels països d’arreu a reconèixer i a mostrar activament la seva discrepància amb la situació de persecució judicial, tant de dirigents polítics, com d’artistes o de part de la ciutadania, que s'està vivint a l'Estat Espanyol.
 4. Reconeixem la plena sobirania del poble català i el seu dret a poder decidir, democràticament, el seu futur com a poble.
 5. Reconeixem la legitimitat del Govern de la Generalitat de Catalunya, que només pot ser triat pel Parlament de Catalunya, sorgit de la voluntat popular, i que el 27 d’octubre del 2017 va ser cessat d’una manera il·legítima i il·legal pel Govern espanyol, a través de la imposició de l’article 155 de la Constitució espanyola de 1978.
 6. Denunciem que, després de les eleccions del 21 de desembre de 2017 al Parlament de Catalunya, s’ha obstaculitzat l’activitat parlamentària dels representants electes, el que suposa una vulneració dels drets polítics dels diputats i diputades, així com de tota la ciutadania (dret actiu i passiu).
 7. Denunciem la impunitat amb la qual grups feixistes d’ultradreta actuen violentament pels carrers, mentre que es reprimeixen, es judicialitzen i es castiguen les veus crítiques que s’oposen pacíficament als abusos de poder.
 8. Reclamem que s’obri una investigació i es depurin responsabilitats per la repressió policial de l’1 d’octubre de 2017 a Catalunya contra la ciutadania indefensa, que només volia exercir pacíficament el seu dret a vot.
 9. Ens comprometem en la defensa dels drets humans de les persones empresonades o encausadesi perquè la llibertat, la democràcia i la sobirania del poble i de les institucions catalanes siguin aviat una realitat a Catalunya i a l’Estat espanyol.
El jovent organitzat d’arreu ens solidaritzem amb la lluita per la Democràcia, els drets i les llibertats que s’està produint a Catalunya i fem nostre el seu crit contra la regressió democràtica de l’Estat espanyol.
Gener, 2019

 

Podeu descarrgar-vos el manifest en diferents idiomes.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.