En un món cada cop més globalitzat, parlar de xarxes internacionals i solidaritat internacionalista és un imperatiu si volem aconseguir la justícia global a partir de les activitats que fem localment. Com a CNJC, apostem per participar en espais de coordinació de joves d’arreu del món, prioritzant Europa i la zona del Mediterrani com a àrees més geogràficament estratègiques.

A més, promovem una mirada decolonial en els projectes que fem conjuntament amb d’altres entitats de l’euromediterrània per tal de construir juntes i horitzontalment activitats que es nodreixin de les experiències i coneixements de les participants, compartint fites i qüestionant-nos constantment en el procés de cooperació.

 

GÈNERE I MEDITERRÀNIA

Donat que a nivell local els nostres projectes que fan referència a la defensa dels drets de les persones discriminades i violentades per raó de gènere tenen un pes molt rellevant, creiem que la lluita per la igualtat de gènere i per acabar amb les violències masclistes també ha de ser una lluita comuna i que prengui especial importància com a estratègia a la Mediterrània. 

  • Cooperació amb el Sàhara Occidental: El CNJC i l’UJSario tenim un conveni signat que enmarca la cooperació amb el jovent dels campaments del Sàhara Occidental. Aquest conveni marca els objectius de visibilitzar i fer incidència local per reconèixer els drets fonamentals del poble sahrauí, a més de compartir eines i recursos conjuntament per tal d’aprendre les unes de les altres. En aquest marc, el 2020 es realitzaran formacions per formadores del projecte “Unfollow a les violències masclistes”, que la seva guia serà traduïda a l’àrab.
  • Mediterranean University: El CNJC participa històricament de la MedUni, on joves de tota la Mediterrània comparteixen una setmana de formacions en temàtiques d’empoderament juvenil, justícia global, defensa dels Drets Humans, etc. Cada any s’escull un tema marc per a totes les activitats, i diferents organitzacions i entitats coordinem formacions específiques relacionades amb el tema global. Aquest 2020 treballarem amb joves de la Mediterrània les violències masclistes en entorns digitals des d’una perspectiva intercultural.
REPRESENTACIÓ INTERNACIONAL

El CNJC participem en diferents espais internacionals representant el jovent de Catalunya i promovent els projectes locals que han tingut un major impacte arreu del territori. Creiem que és important visibilitzar les nostres bones pràctiques i alhora, compartir i aprendre d’altres entitats i països que també treballen temàtiques que afecten el jovent.

  • Network on Youth and Global Citizenship (North South Center): Som core partners de la xarxa creada pel North South Center del Consell d’Europa i principalment participem del desenvolupament de les Universitats (Mediterranean University) i d’alguns projectes de gènere. 
  • EuroMed Youth Network: La xarxa EuroMed Youth Network és un projecte que hem impulsat i coordinat des del CNJC entre el 2016 i el 2018. El procés de creació s’ha fet a partir de les trobades a les MedUni amb d’altres entitats i consells regionals juvenils de la Mediterrània on s’ha definit l’estructura interna de la xarxa i els documents que la regulen.
  • European Youth Forum (YFJ): El CNJC és fundador i membre de ple dret al YFJ, tot i que només tenim veu a les Assemblees Generals i Consell de Membres. El YFJ és una xarxa de consells locals, regionals i nacionals, que juntament amb la representació d’entitats internacionals no governamentals, representa a la majoria del jovent organitzat d’Europa. La seva funció principalment és la incidència política als espais internacionals com el Parlament Europeu, l’ONU, etc.
JUSTÍCIA GLOBAL

Al CNJC treballem per una justícia global entesa com la solidaritat internacionalista amb els pobles oprimits i invisibilitzats. Defensem que des de Catalunya s’ha de fer incidència per a que l’Administració Pública participi activament de la defensa dels seus drets fonamentals i no perpetuï les opressions que pateixen, per exemple, promovent un consum més coherent i conscient, lliure de violacions als drets humans arreu del món, entre d’altres. 

D’altra banda, també defensem els interessos de les nostres entitats que treballen en cooperació internacional i en l’educació per la pau, per tal de promoure el seu reconeixement com a agents actius en la justícia global i el seu valor social en el context català.

Principalment treballem en els següents àmbits:

  • Palestina
  • Sàhara Occidental
  • Consell de Cooperació al Desenvolupament: És l’òrgan consultiu i de participació de la comunitat catalana per al desenvolupament de l’activitat de la Generalitat en l’àmbit de la cooperació. Hi participem juntament amb altres entitats, fundacions, ONG i principalment hi fem incidència en els temes que les nostres entitats creuen prioritaris en el marc de la cooperació internacional a més d’aportar-hi el punt de vista juvenil.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.