- EDUCACIÓ EN I PER A LA PARTICIPACIÓ
-
Entenem la participació com un dret de la ciutadania que el sistema polític actual vulnera sovint. Totes les persones, també joves, infants i adolescents, tenim dret a formar part de les decisions que afecten a les nostres vides. Totes les formes de participació són de gran rellevància i generen un seguit d’aprenentatges i valors cívics i comunitaris essencials per a tota democràcia i societat (entitats, moviments socials…). Sovint manquen les eines que permeten una participació plena i capacitat crític.
Per aquest motiu defensem la necessitat d’educar en aquestes capacitats i habilitats per tal de dotar d’eines a la societat. Defensem una educació en i per a la participació basada en la generació de processos que ens permeten prendre part en la presa de decisions sobre tots els àmbits que ens afecten.
- Àgora Jove 2018 | Participació infantil i juvenil: És qüestió de drets
- Resolució: Avancem en educació en i per a la participació. Garantim el dret a participar des de la infància i en tots els àmbits. (16 de febrer 2019).
- DEMOCRÀCIA DIRECTA EN EL MÓN LOCAL
-
L’àmbit local i les seves institucions són les més properes a la ciutadania. Per aquest motiu és l’escenari ideal per aplicar la incidència política des de les nostres entitats, col·lectius i moviments juvenils organitzats.
Actualment estem duent a terme dues campanyes:- #Participativament: Actualment en fase de disseny. Pretén impulsar una transformació dels ens locals per tal de fomentar la participació juvenil. Anirà acompanyada d’una proposta de moció que caldrà presentar, votar i aprovar a tants consistoris com sigui possible i un manual destinat a les entitats per tal de reforçar les capacitats d’incidència política i participació en l’àmbit local.
- Activem el Pla A: Campanya duta a terme conjuntament amb la Diputació de Barcelona que té per objectiu formar els i les professionals de joventut en matèria de participació. Més informació aquí.
- INCIDÈNCIA EN L’ASSOCIACIONISME
-
Els darrers anys hem estat treballant en la línia d’establir un marc legal que protegeixi l’associacionisme educatiu. Actualment, tenim en marxa un grup de treball encarregat de fer seguiment, analitzar i esmenar la proposta de Llei de Foment de l’Associacionisme. Volem que aquesta llei acabi sent una eina que respongui a les problemàtiques i necessitats del moviment associatiu juvenil.
- RECONEIXEMENT DE LES COMPETÈNCIES ASSOCIATIVES
-
Les persones que formen part activa d’una associació, col·lectiu o entitat, adquireixen competències i habilitats comunicatives i de treball en equip, així com també desenvolupen un esperit crític i treballen les capacitats per analitzar i tractar dades, com també la resolució de conflictes i la gestió i coordinació de grups. Moltes vegades aquestes competències adquirides i aprenentatges no són tingudes en compte i tenen un valor social, educatiu i laboral que sovint queda invisibilitzat. Al CNJC apostem per reconèixer aquest valor afegit de l’associacionisme i a través d’un grup de treball estudiem quina és la millor manera de fer-ho.
- Resolució: Per al reconeixement de les competències associatives. (9 de novembre 2019).
- SUPORT A LES ENTITATS
-
Oferim a les entitats (tant les que són membres com les que no) diferents serveis i eines de suport: formacions diverses (Introducció a la perspectiva feminista i la interseccionalitat, Violències Masclistes i Xarxes Socials, Economia Feminista, Racisme, migracions i interculturalitat…), facilitacions, acompanyament, assessorament a entitats i col·lectius en processos específics.
- OBSERVATORI DE LA REALITAT PARTICIPATIVA
-
El CNJC volem ser una eina que faciliti l'aflorament les diferents preocupacions i necessitats que té el jovent i de posar-hi remei a través de la sensibilització i la incidència política.
L’associacionisme juvenil juga un paper imprescindible a la societat. Un teixit associatiu organitzat i actiu és un clar símptoma de salut democràtica. Des del CNJC treballem per la seva visibilització i reconeixement, oferim serveis i acompanyament a les diferents entitats membres, fem incidència per aconseguir una millora de les polítiques encarades a la participació, promovem la diversitat dins l’associacionisme per una participació realment horitzontal i apostem per l’educació en i per a la participació.
Subscriu-te!