L’associacionisme juvenil juga un paper imprescindible a la societat. Un teixit associatiu organitzat i actiu és un clar símptoma de salut democràtica. Des del CNJC treballem per la seva visibilització i reconeixement, oferim serveis i acompanyament a les diferents entitats membres, fem incidència per aconseguir una millora de les polítiques encarades a la participació, promovem la diversitat dins l’associacionisme per una participació realment horitzontal i apostem per l’educació en i per a la participació.
EDUCACIÓ EN I PER A LA PARTICIPACIÓ
Entenem la participació com un dret de la ciutadania que el sistema polític actual vulnera sovint. Totes les persones, també joves, infants i adolescents, tenim dret a formar part de les decisions que afecten a les nostres vides. Totes les formes de participació són de gran rellevància i generen un seguit d’aprenentatges i valors cívics i comunitaris essencials per a tota democràcia i societat (entitats, moviments socials…). Sovint manquen les eines que permeten una participació plena i capacitat crític.

Per aquest motiu defensem la necessitat d’educar en aquestes capacitats i habilitats per tal de dotar d’eines a la societat.  Defensem una educació en i per a la participació basada en la generació de processos que ens permeten prendre part en la presa de decisions sobre tots els àmbits que ens afecten.

DEMOCRÀCIA DIRECTA EN EL MÓN LOCAL
L’àmbit local i les seves institucions són les més properes a la ciutadania. Per aquest motiu és l’escenari ideal per aplicar la incidència política des de les nostres entitats, col·lectius i moviments juvenils organitzats. 
Actualment estem duent a terme dues campanyes:
  • #Participativament: ​​Actualment en fase de disseny. Pretén impulsar una transformació dels ens locals per tal de fomentar la participació juvenil. Anirà acompanyada d’una proposta de moció que caldrà presentar, votar i aprovar a tants consistoris com sigui possible i un manual destinat a les entitats per tal de reforçar les capacitats d’incidència política i participació en l’àmbit local.
  • Activem el Pla A: Campanya duta a terme conjuntament amb la Diputació de Barcelona que té per objectiu formar els i les professionals de joventut en matèria de participació. Més informació aquí.
INCIDÈNCIA EN L’ASSOCIACIONISME

Els darrers anys hem estat treballant en la línia d’establir un marc legal que protegeixi l’associacionisme educatiu. Actualment, tenim en marxa un grup de treball encarregat de fer seguiment, analitzar i esmenar la proposta de Llei de Foment de l’Associacionisme. Volem que aquesta llei acabi sent una eina que respongui a les problemàtiques i necessitats del moviment associatiu juvenil.

RECONEIXEMENT DE LES COMPETÈNCIES ASSOCIATIVES
Les persones que formen part activa d’una associació, col·lectiu o entitat, adquireixen competències i habilitats comunicatives i de treball en equip, així com també desenvolupen un esperit crític i treballen les capacitats per analitzar i tractar dades, com també la resolució de conflictes i la gestió i coordinació de grups. Moltes vegades aquestes competències adquirides i aprenentatges no són tingudes en compte i tenen un valor social, educatiu i laboral que sovint queda invisibilitzat. Al CNJC apostem per reconèixer aquest valor afegit de l’associacionisme i a través d’un grup de treball estudiem quina és la millor manera de fer-ho. 
SUPORT A LES ENTITATS
Oferim a les entitats (tant les que són membres com les que no) diferents serveis i eines de suport: formacions diverses (Introducció a la perspectiva feminista i la interseccionalitat, Violències Masclistes i Xarxes Socials, Economia Feminista, Racisme, migracions i interculturalitat…), facilitacions, acompanyament, assessorament a entitats i col·lectius en processos específics.
OBSERVATORI DE LA REALITAT PARTICIPATIVA

El CNJC volem ser una eina que faciliti l'aflorament les diferents preocupacions i necessitats que té el jovent i de posar-hi remei a través de la sensibilització i la incidència política.

Subscriu-te!

Escull les vies per les quals vols ser contactat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC):


He llegit l’avís legal i la política de privacitat i autoritzo l‘enviament de butlletins informatius, així com el tractament de les meves dades personals per part del CNJC. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.