Salut

El CNJC treballa per promoure la prevenció, l’educació i la promoció de la salut entre les persones joves, amb l’objectiu de millorar les condicions de la seva presa de decisions i la percepció del risc. El Consell seguirà en la línia d’anar enriquint i millorant el discurs en matèria de salut, així com interlocutant en els espais i organismes en els que es tracten temes relatius a la salut de les persones joves, mirant d'aportar la perspectiva juvenil entorn a diferents problemàtiques.

Per treballar en aquesta direcció el CNJC forma part de la Comissió Interdepartamental sobre Drogues, de la Comissió assessora de l'atenció maternoinfantil i de l'atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva, i també del Grup de Treball Joves i Sida del Departament de Salut

Propostes sobre Salut

Aquestes són les propostes del CNJC per tal de promoure la prevenció, l’educació i la promoció de la salut entre les persones joves.

Resolucions sobre salut:

Darrers comunicats i manifestos:

Accions sobre Salut

ACTUALITZACIÓ DEL BANC DE RECURSOS SOBRE SALUT MENTAL 

El CNJC ha encetat l’any 2015 una línia de treball en matèria de salut mental arran de la Xª Àgora Jove “AssociativaMent! Espai de treball i debat sobre joves i salut mental”, les conclusions de la qual es van recollir en la resolució "Fem visible la salut mental del jovent, fem saludables els nostres espais associatius!".
 
Arrel d’aquest cap de setmana formatiu i les seves principals conclusions, el CNJC ha contribuït a analitzar les causes psicosocials que determinen la salut mental dels joves entesos com a col·lectiu, vinculades, per tant, a les seves condicions d’emancipació i àmbits com són l’entorn educatiu, les condicions laborals o pressions culturals, de grup o de gènere. També s’ha apostat per capacitar les entitats juvenils per promoure-les com espais saludables, plenament inclusius i de benestar emocional. En darrer lloc, s’ha identificat com a vital la necessitat de treballar per la desestigmatització i visibilització de la salut mental del jovent des d’una perspectiva juvenil, fins ara inexistent en les campanyes promogudes pels principals agents en el camp de la salut mental. 
 
Com a primera acció dins d’aquesta nova línia de treball, i en el marc del Dia Mundial per la prevenció del suïcidi, s’ha actualitzat la secció de “Salut Mental” del banc de recursos, amb les experiències, recursos, serveis i projectes associatius recollits arran de l’Àgora Jove. El podeu consultar aquí.

CAMPANYA #ResSer PER A LA PREVENCIÓ DE L'ANORÈXIA I LA BULÍMIA ENTRE ELS I LES JOVES (2013-2014)

“Una ampolla d’aigua és tot el teu dinar? Quan no menges RES deixes de SER tu”, aquest és el principal lema de la campanya promoguda per l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) amb la col•laboració de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.  

La iniciativa té l’objectiu de lluitar contra les malalties de l’anorèxia i la bulímia entre la població jove de 15 a 29 anys, sobretot entre les noies, ja que actualment és la tercera malaltia crònica entre la població femenina adolescent i juvenil. Segons dades de l’ACAB, a Catalunya actualment hi ha unes 26.000 noies que pateixen anorèxia, bulímia o altres trastorns relacionats, xifres que representen un 6% del total de població jove femenina. Un total de 2.000 nois també estan afectats.

La campanya utilitza diferents canals de difusió i comunicació per cridar l’atenció al conjunt de la joventut catalana. Per una banda, s’han repartit milers d’ampolles d’aigua buides amb l’etiqueta “Quan no menges RES deixes de SER tu”, que vol fer reflexionar sobre l’hàbit insà que tenen les persones afectades de no menjar, de beure només aigua o bé de vomitar l’aliment que s’ha ingerit. El lema equipara aquest comportament a una situació de descontrol i de pèrdua de la personalitat.

D’altra banda, els promotors de la campanya també hem iniciat la difusió d’un vídeo viral de conscienciació a la xarxa, que inclou les opinions de diferents persones joves que han tingut algun tipus de contacte amb afectats per l’anorèxia i la bulímia. 
 

La iniciativa també compta amb la col•laboració desinteressada de professionals de diferents àmbits que són referents per adolescents i joves: els integrants dels grups de música Vuit, Amélie i Dj Luxury; el periodista Ernest Codina (Adolescents.cat) i Laia Sanz (guanyadora del Ral•li Dakar de moto en categoria femenina). Tots ells han penjat avui al seu compte de Twitter una foto en què apareixen juntament amb l’ampolla i l’etiqueta #ResSer.

Seguiu aquest enllaç per veure la gent que està donant suport a la campanya. 

BANC DE RECURSOS I SERVEIS PER L'EDUCACIÓ I LA PREVENCIÓ EN MATÈRIA DE JOVES I SALUT 

L'any 2011 des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya vam elaborar un Banc de Recursos per l’Educació i la Prevenció en Matèria de Salut i Joves.  El projecte es va fonamentar en un treball de recerca en relació als recursos i serveis que les entitats i institucions ofereixen per tal d’educar a favor de les pràctiques saludables i prevenir comportaments de risc. Aquesta cerca s’ha fet tant entre les entitats membres del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, com entre la resta d’entitats i institucions externes que treballen temes de salut i joves.  
L'objectiu principal del Banc de Recursos és oferir a les persones joves i a les entitats juvenils informació referent a tots aquells serveis i recursos que poden ser útils tant pel que fa a informacions i assessorament com pel que fa a activitats i dinàmiques que promoguin la prevenció en matèria de salut i joves. Els tres objectius específics són:
  • Donar a conèixer els serveis i recursos que ofereixen les entitats juvenils en matèria de salut. 
  • Donar a conèixer els serveis i recursos que ofereixen diferents institucions externes tant de l’àmbit públic com privat 
  • Donar a conèixer perspectives i dinàmiques innovadores a l’hora de treballar les temàtiques relacionades amb salut i joves. 

La idea és poder anar actualitzant aquest banc de recursos i serveis ampliant i aprofundint en les temàtiques que ara  s’ofereixen i incorporant nous temes d’interès per la gent jove en relació a la salut.

CAMPANYA DE PREVENCIÓ SOBRE SIDA ENTRE PERSONES JOVES. ESTIMA'T. FES SERVIR EL PRESERVATIU 

Des del CNJC considerem molt important informar sobre el VIH i SIDA a la gent jove, fomentant les conductes sexuals saludables i prevenint els comportaments de risc en relació al contagi del VIH. També creiem que és fonamental educar i prevenir per evitar l'estigma i la discriminació de la gent jove vers les persones infectades per VIH-SIDA.  

Vam elaborar un estand virtual sobre VIH i SIDA amb l'objectiu de posar el nostre granet de sorra a l'hora d'informar, educar i prevenir a les persones joves entorn a aquesta epidèmia. En aquest estand hi podreu trobar informació bàsica sobre l'epidèmia, manifestos, recursos, vídeos i enllaços relacionats.


 

Espais d'interlocució sobre salut

En el cas de la Salut, el CNJC està present als següents òrgans:

  • Comissió Interdepartamental sobre Drogues: Òrgan que té com a funció principal promoure el desenvolupament coordinat d’actuacions universals, selectives i indicades adreçades als diferents grups d’edat i de risc, atenent els diferents àmbits de treball, en matèria de prevenció del consum de drogues i de les problemàtiques associades. Té com a objectius incrementar la coordinació dels dispositius governamentals i no governamentals, facilitar la implementació i el seguiment del les actuacions definides en el Pla d’acció en prevenció, i acordar línies de finançament de les propostes elaborades en el marc de la Comissió.
  • Comissió Assessora de l'atenció maternoinfantil i d'atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva: Òrgan que té com a funcions assessorar en relació amb les accions que en matèria de l’atenció maternoinfantil i de l’atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva pretengui endegar el departament competent en matèria de salut i els organismes que en depenen o té adscrits, formular criteris i resoldre dubtes que, per mitjà dels òrgans del departament competent en matèria de salut, li plantegin els centres sanitaris, formular propostes per endegar línies d’actuació que han de ser desenvolupades, entre altres funcions.
  • Grup de treball joves i SIDA del Departament de Salut: el CNJC forma part d'aquest grup de treball creat en el marc del Programa per a la prevenció i assistència de la SIDA del Departament de Salut de la Generalitat. 

Subscriu-te!